Ce este Smart Pill – Balsam pentru suflet?

SMART PILL – Balsam pentru suflet este un program terapeutic special conceput pentru perioada post – COVID, program ce se adresează copiilor (începând cu vârsta de 8 ani), tinerilor și adulților.
Putem privi acest program ca pe un context relațional care oferă o bază de siguranță reparativă și suținere în dezvoltarea unui stil de atașament securizant, un context în care ne ventilăm emoțiile trăite și nu le lăsăm să fie picătura ce va umple paharul mai târziu.

Smart Pill este „pastila” de bine ce oferă și o direcție de prevenție în posibilele viitoare dezechilibre ale vieții, ne ajută să ne dezvoltăm abilități și strategii de coping sănătoase.
Am integrat în acest program cele mai grozave intervenții și exerciții terapeutice astfel încât să conștientizezi profund resursele tale, să amplifici priceperile și deprinderile și să dezvolți altele noi.

Imaginează-ți că vrei să construiești o casă cu o grădină pentru relaxare. Cum procedezi? Mai întâi verifici terenul, să te asiguri că structura ta nu se va nărui, nu își va pune baza pe nisipuri mișcătoare. Îți construiești o temelie puternică, îți alegi materialele cu grijă astfel încât să reziste la furtuni. Cureți terenul de buruieni și creezi spațiu pentru a planta flori. Poate te gândești să investești în panouri solare pentru a eficientiza costurile viitoare. Îți clădești propria cămară cu resurse să ai de unde te hrăni. La final, privești mândru și încrezător realizarea ta.

Ai reușit! Asta înseamna Smart Pill – Balsam pentru suflet 😊

Doi ani de pandemie (știu, nu vrem să mai auzim acest cuvânt și nimic asociat lui însă nu putem pune o plombă peste o măsea bolnavă) cu experiențele și trăirile asociate, au sădit asupra noastră o trauma.

În context psihologic, trauma este amprenta pe care, evenimentele din trecut, o lasă asupra corpului nostru și rămâne ancorată în minte, corp, emoții, în acțiunile noastre viitoare. Trauma psihologică este o rană care se petrece atunci când un eveniment exterior major ne amenință și ne face să ne simțim copleșiți. Desigur, nu toate evenimentele traumatice sunt stresante și nu toate evenimentele stresante sunt traumatice. Diferența o face modalitate de răspuns a unui individ la situația respectivă.

Cuantificat în timp, programul terapeutic Smart Pill – Balsam pentru suflet, înseamnă 15 ore de intervenții și lucru de grup, structurate în 3 sau 5 zile. Vor fi abordate 5 teme, repsectiv: Autocunoaștere și competențe emoționale, Traumă, Anxietate și stres, Încredere în sine, Coping emotional și comportamental.

Prezentările cu rol informativ și psihoeducativ te vor ajuta să înțelegi ce presupune fiecare temă în parte, ce avantaje și dezavantaje poți avea menținându-ți unele abilități la un anumit nivel și ce implicare au asupra ta, ca persoană, și a vieții tale. Poți identifica tiparul în care reacționezi la anumiți factori și îți poți dezvolta strategii eficiente de adaptare și adoptare a unor situații noi. Îți vei regăsi echilibrul vieții interioare și vei învăța să îl păstrezi. Mai multe beneficii ale participării în program, vor fi publicate în detaliile evenimentului.

De ce a apărut Smart Pill – Balsam pentru suflet?

Pentru că, în timpul pandemiei, ne-am confruntat, în general, cu relații bazate pe putere, frică și interacțiuni relaționale care au reprezentat o sursă de suferință, pericol, frică mai curând decât o sursă de confort, siguranță, încredere și securizare.

Pentru că, efectele lipsei stării de bine apar în mai multe arii, precum: pierderea interesului, scăderea empatiei, anxietate, dispoziție proastă, retragere, furie, sentimentul lipsei de speranță și al neajutorării, răspunsuri fizice (palpitații, dureri de cap etc).

Pentru că, sistemele nostre de furie și frică au fost activate excesiv fără să avem dezvoltate strategii de coping pentru a ne ajuta să ne liniștim. Am fost captivi unei stări de teamă persistentă, aflându-ne într-o continuă frământare.

Pentru că, am trăit într-un stres ridicat și am funcționat în modul de supraviețuire dezvoltând sisteme de apărare foarte sensibile. Am fost preocupați în a detecta amenințările fiind permanent într-o stare de alertă și vigilență.

Pentru că, am simțit constant un pericol, am crescut riscul de a dezvolta dificultăți legate de o gamă variată de abilități:

 • gestionarea impulsurilor
 • raționament
 • rezolvare de probleme
 • flexibilitate cognitivă
 • adoptarea perspectivei celuilalt
 • abilități de planificare
 • empatie
 • reglarea propriilor emoții
 • dificultăți de învățare și concentrare
 • toleranță scăzută la stres
 • lipsă de adaptare la situații noi
 • abilitate slabă de integrare socială
 • privare senzorială (atingeri, îmbrățișări, lipsa sau evitarea contactului vizual etc).

 

Pentru că, atunci când grija de sine și starea de bine nu sunt la cote maxime, există mai puțină putere, energie, motivație, încredere, convingere pentru a implementa diverse activități din rutina noastră zilnică. Grija față de sine ar trebui să fie un lucru intrat în obișnuință la fel ca spălatul pe dinți. Desigur, nu mă refer aici la faptul că, grija de sine, înseamnă exclusiv intervenții terapeutice. Pot fi dezvoltate o serie de abilități și activități menite a ne umple rezervele noastre interioare de energie și stare de bine.

Relațiile și conexiunile umane ar trebui să aibă un loc central, să fie prioritizate întrucât au o importanță covârșitoare asupra asupra dezvoltării personale, asupra vieții, în general. Interacțiunile sociale pozitive și intervențiile terapeutice, desfășurate într-un cadru de siguranță, reînnoiesc circuite neuronale ce pot susține sănătatea, creșterea și refacerea echilibrului emotional.

Dacă simți că ți se potrivește, aștept cu drag să te înscrii în program 😊

Să-ți fie bine!