Despre mine

Bună! Eu sunt Cristina Nica, psihoterapeut sistemic de copil, cuplu și familie.

Sunt un om simplu, cu visuri mărețe. Cred cu tărie că, dacă ai un vis înseamnă că ai puterea să îl realizezi. Desigur, cu doze diferite de efort și muncă susținută. Sunt departe de a fi un om perfect, perfecțiune spre care nu tind, însă caut mereu oportunități de învățare spre a deveni o versiune mai bună a mea. Viața, în ansamblul ei, oferă o multitudine de lecții, iar procesul de însușire al informațiilor, nu are vârstă.

Mă consider un om calm, răbdător, blând, ambițios, atent, curajos, vesel. Mă accept pe mine cu toate plusurile și minusurile mele. Desigur, ca orice om, am avut momentele mele de tristețe, deznădejde, durere, am râs, am plans, m-am bucurat, am îmbrățișat fiecare experiență a vieții mele ce mi-a adus zile senine sau mici furtuni.

Rolul de mama mi-a îmbunătățit experiența și perspectiva asupra vieții și continua să o facă, fiind, atât profesor, cât și elev.

Încă de când mă știu, mi-am droit să ajut și să educ oamenii. Îmi doream foarte mult să devin învățătoare, până când în clasa XI a Liceului Pedagogic din Constanța, m-am hotărât să urmez psihologia. Simt că, din rolul de psihoterapeut, împletit cu abilitățile pedagogice, pot să aduc un plus valoare fiecărui client care îmi trece pragul.

Am absolvit Facultatea de Psihologie și Științele Educației a Universității din București. Îmi amintesc cu drag perioada studenției în care am lucrat într-un centru de plasament din dorința de a câștiga experiența în profesia pe care o îndrăgesc. Ulterior, am terminat o Formare în Psihoterapie sistemică de copil, cuplu și familie, formare care, încă din prima clipă am simțit că mi se potrivește și lucrurile capătă un alt sens.

Cuvântul are un impact covârșitor asupra dezvoltării noastre. Așa cum, un cuvânt repetitiv (poate), cu conotație negativă, ne poate schimba percepția asupra noastră și asupra drumului nostru, unul blând, suportiv, ne poate aduce un echilibru și o motivație pentru a continua ce ne propunem și a reuși.

Cuvântul este arma cea mai de preț a psihoterapeutului, cu ajutorul căruia se pot schimba destine. Desigur, nu are nimeni o baghetă magică cu care putem obține instant ce ne dorim. Însă, atâta vreme, cât un client își dorește schimbare, este pregătit pentru acest lucru și face loc noului în viața sa, lucruri magice se pot întâmpla (în ritmul fiecăruia, pentru că suntem diferiți și răspundem diferit la stimuli).

Mereu mi-am dorit să ajut, nu doar omul din fața mea, ci să am și contribuție la binele colectiv. Să las în urma mea, o lume măcar puțin mai bună, unde echilibrul și starea de bine interioară să se reflecte și în exterior. Am fost mereu atentă la nevoile celor din jur, la evoluțiile din conexiunea cu clienții mei, la lecțiile pe care, viața prin experiențele ei, mi le-a oferit. Și iată că, la aproape un majorat de la absolvirea facultății, am fructificat ideile care curgeau în valuri. Am muncit cu drag și spor și am reușit să împletesc informațiile și cunoștințele acumulate.

Contribuind la propria dezvoltare personală și profesională, îndrăznesc să sper că voi avea un rol de contribuitor și în procesul evolutiv al altora. Am avut bucuria de a crea o serie de 20 de cartonașe și 3 jocuri, gândite ca instrumente utile de self-help care sper că vor vedea lumina tiparului până la finele lui 2025.

Fiecare cartonaș și joc reflectă dedicarea mea de a crea ceva cu adevărat valoros și semnificativ pentru cei care le vor folosi. În ritmul grăbit cu care ne trăim viața, să facem, din când în când, câte un popas și ne îndreptăm atenția către noi înșine și către crearea de conexiuni autentice și de durată.

Temele cartonașelor sunt următoarele: conștientizarea punctelor forte și slabe, încredere în sine, autocunoaștere, parenting, conflictul în cuplu, furie, îngrijorare, vinovăție, frică, rușine, tristețe, fericire, iubire, limite sănătoase, reflecții post-pandemie, strategii de învățare, influențele anturajului, relații de prietenie, mesaje negative primite și relații neterminate.

Cât despre scopurile jocurilor, acestea au gândite astfel încât să faciliteze psiho-educația, curiozitatea, dezvăluirea, reflecția, conectarea cu membrii familiei.

Sper ca aceste instrumente să vă aducă la fel de multă bucurie cum mi-a adus mie procesul de a le crea și să servească drept ghid și inspirație în călătoria voastră de dezvoltare personală.

Indiferent de motivul pentru care te afli pe această pagină, îți doresc din suflet, să ai zile senine și putere, răbdare, echilibru pentru a depăși toate obstacolele tale.

 

Cu drag,

Cristina Nica