Din punct de vedere al modului în care trupele pot fi folosite, terenul poate fi clasificat în teren de dispersiune, teren de frontieră, teren cheie, teren de comunicaţii, teren de
convergenţă, teren serios, teren dificil, teren încercuit şi teren al morţii. – Sun Tzu, Arta războiului

1. Terenul de dispersiune – în Arta războiului, se referă la o perioadă din timp în care trupele aflate în campanie doreau să se întoarcă acasă, deoarece considerau că bătălia în care erau angajate nu merită să fie purtată.

Pe tărâmul relaţiilor de iubire, întoarcerea acasă înseamnă conştientizarea faptului că persoana cu care te-ai întâlnit până acum nu este persoana alături de care vrei să-ţi petreci
restul vieţii. S-ar putea să nu te simţi suficient de atrasă de acestă persoană, să nu-ţi placă
modul în care te priveşte sau vorbeşte. Sau aţi avut câteva întâlniri, dar nu există nici un
sentiment între voi. Atunci ambii vă “dispersaţi”.

Terenul de dispersiune reprezintă un aspect inevitabil al relaţiilor intime. Ele se caracterizează printr-o perioadă de incertitudine, vreau sau nu vreau să rămân cu persoana de lângă mine. Este aşadar o perioadă de încercare atât pentru bărbat cât şi pentru femeie.

2. Terenul de frontiera – un bărbat şi o femeie încep o relaţie nouă, explorându-şi reciproc lumea interioară.

Fiecare dintre ei doreşte să prezinte celuilalt indicatoarele de circulaţie din teritoriul propriu: să vadă unde locuiesc fiecare, ce anume îi pasionează, să meargă în locuri cunoscute despre care cred că o să-i placă celuilalt, să prezinte prietenilor noul partener/noua parteneră, să afle părerea lor despre el/ea.

Atenţie! Bărbaţii au tendinţa să nu-şi introducă partenerele de joacă pe care doresc să le utilizeze “doar pentru sex” în terenul de frontieră pentru că ei nu sunt interesaţi în stabilirea unor legături mai profunde şi în continuitatea relaţiei. S-ar putea ca ei să fie interesaţi să păstreze femeia în preajma lor, cu toate că doresc să facă acest lucru pe ascuns. Tocmai de aceea este important pentru o femeie să se dăruiască în exclusivitate partenerului numai dacă şi el face acelaşi lucru pentru ea. A purta ochelari de cal în această perioadă este una dintre cele mai mari greşeli pe care le poate face o femeie. De multe ori ea este prea nerăbdătoare să ajungă pe teren ferm, încât se amăgeşte gândindu-se că deja a ajuns acolo, cu mult timp înainte ca acest lucru să se fi întâmplat.

3. Terenul de comunicaţii – un bărbat şi o femeie se întâlnesc pe “terenul de comunicaţii”, o femeie este protejată împotriva oricărei neplăceri, iar un bărbat ştie că trebuie să se abţină. O relaţie trebuie începută într-un loc public.

Primul contact fizic între o femeie şi un bărbat ar trebui să aibă loc pe un teren de comunicaţii: în parc ţinându-se de mână, la o piesă de teatru, etc. Este important pentru o femeie să se vadă cu un bărbat în public până când va şti că el o respectă suficient de mult în condiţiile în care ajung să fie singuri.

Primirea unui bărbat pe tărâmul intimităţii de către o femeie, nu va garanta o aprofundare a relaţiei. S-ar putea ca ea să fie o scurtă oprire în drumul vieţii pentru el. Sau s-ar putea ca lucrurile să se desfăşoare bine între bărbat şi femeie, să se bucure din plin unul de celălalt, dar nu există nici o siguranţă în această perioadă a relaţiei că amândoi şi-au aparţinut unul altuia în exclusivitate.

4. Terenul de convergenţă – o femeie luptă pentru un bărbat

“Atunci când un stat se învecinează cu alte trei state, teritoriul său este un teren de
convergenţă. Cel ce îl va lua în stăpânire primul va obţine sprijinul a “Tot ce este sub Cer”.” -Sun Tzu

Un bărbat în viaţa căruia există mai multe femei este înconjurat. Pentru a-l câştiga, o femeie trebuie să-şi imagineze o strategie care să o ajute să se insinueze în cât mai multe intersecţii cu putinţă ale vieţii lui. Uneori un bărbat va avea o femeie cu care face dragoste, una cu care poate vorbi cu adevărat, una care nu-i face prea multe probleme şi una care îi este profesoară. Femeia care reuşeşte să întruchipeze toate aceste roluri concomitent va câştiga bărbatul de lângă ea.

5. Terenul cheie – femeia şi bărbatul se apropie unul de celălalt şi se cunosc cu adevărat. Este terenul pe care ies la iveală nu numai calităţile reale ale fiecăruia, ci şi o serie de vulnerabilităţi sau defecte.

Există uneori situaţii în care un bărbat poate rămâne de-a dreptul paralizat pe un teren- cheie, nedorind ca femeia de lângă el să ştie ceva despre el sau ca el să descopere ceva despre această femeie. Există toate şansele ca el să înainteze pe acest tărâm doar dacă va fi speriat la gândul că va putea pierde. Bărbatul iubit nu trebuie însă ameninţat. Simpla îndepărtare de el, petrecerea timpului liber mai mult cu prietenii decât cu el, sau acordarea unei atenţii mai mari unor nevoi personale pot determina la bărbat sentimentul că femeia îi lipseşte. În aceste condiţii, dacă bărbatul iubeşte femeia, s-ar putea să devină din ce în ce mai preocupat de a o descoperi, de a şi-o readuce aproape.

6. Terenul serios – şi bărbatul şi femeia intră într-o relaţie serioasă care este mai profundă decât toate cele de dinaintea sa. Ei nu se mai întâlnesc absolut întâmplător ci exclusiv.

Ei s-au legat deja unul de celălalt, au o viaţă împlinătoare din punctul de vedere al valorilor, al comunicării, al sexualităţii. Nici unul dintre ei nu mai are timp pentru altcineva.

Atenţie! Posibilă capcană! Cei doi, prinşi în vâltoarea relaţiei de iubire să îşi imagineze că există doar ei doi pe lume. Nu este un punct de vedere realist şi poate avea ca şi consecinţă apariţia unor traume. Este perioada în care cei doi se pot cunoaşte în profunzime şi se pot lega şi mai mult unul de celălalt, astfel încât relaţia să treacă de la “fierbinte şi serioasă” la “fierbinte şi cu viitor”.

Un lucru destul de greu în această perioadă pe care ar fi de dorit să-l facă o femeie este acela de a lăsa bărbatul de lângă ea să-i preia o serie din responsabilităţi.

Un alt lucru important pe care tot femeia ar trebui să îl facă este acela de a aduce la
cunoştinţa bărbatului faptul că se simte bine alături de el. Multe femei se plâng de lucrurile noi pe care le văd şi uită să le pună în balanţă cu lucrurile bune pe care le-au văzut deja. Prea multe văicăreli şi vociferări îl vor face pe bărbat să creadă că vă face nefericită şi atunci el va pleca.

7. Terenul dificil – cei doi înfruntă o serie de obstacole şi probleme neaşteptate şi relaţia este ameninţată

Nici o relaţie nu vine de-a gata şi lipsită de probleme. Aşa cum există momente de tandreţe, amintiri foarte dragi, o istorie comună, într-o relaţie sunt la fel de previzibile perioadele de tristeţe, secretele compromiţătoare, ghinioanele, accidentele, izbucnirile de supărare şi frustrare.

Terenul dificil îi pune pe cei doi în faţa unor provocări şi este un test de caracter, rezistenţă şi largheţe sufletească. Poate fi trecut şi atunci pune încă o treaptă în construirea unei relaţii de durată sau poate să nu fie trecut şi atunci evident că cei doi se vor separa.

8. Teren incercuit – o relaţie suferă din cauza unor evenimente din afara ei. Astfel de evenimente pot fi: un copil dintr-o căsătorie anterioară care este pe cale să repete clasa, o mamă bolnavă, un accident de maşină, etc

Atunci când relaţia celor doi se află pe un asemenea teren, fiecare dintre ei trece prin momente dificile, relaţia se tensionează şi ar fi de dorit să încerce să realizeze o strategie comună de ieşire dintr-o astfel de situaţie pentru a se putea Îndrepta către un teren mai sigur.

Există şi situaţii când unul dintre parteneri se află mereu pe acest teren încercuit. Alegerea de a sta sau nu cu o astfel de persoana aparține fiecăruia.

9. Terenul mortii – dragostea poate supravieţui numai dacă cei doi parteneri sunt dispuşi să lupte pentru ea. “Aveţi două variante: luptaţi sau fugiţi! S-ar putea să fugiţi dintr-o relaţie abuzivă sau luptaţi pentru supravieţuirea unei relaţii, dacă ea are suficient de multe aspecte bune. Acestea sunt condiţiile pe care le veţi întâlni pe “tărâmul morţii”.” – Gail Parent

Este foarte important ca amandoi partenerii să lupte pentru supravieţuirea relaţiei şi nu să se lupte între ei. Dacă relaţia devine abuzivă pentru unul dintre ei, atunci este mai bine ca acesta să plece din relaţie.